HTML

Valós Kilométer Blog

Az autód kilométeróráját visszatekerték? Átvertek az autóvásárlásnál vagy te vertél át valakit? Roncsot vettél egy megkímélt helyett? Itt a helyed! Te is tehetsz az ellen, hogy ezután ne így legyen! Avagy hogyan vásároljunk használt autót valós kilométerrel?

Valós RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Domain változás

2014.11.10. 15:51 Valós Kilométer

A valoskilometer weboldal elérhető a www.valoskilometer.hu és az valoskilometer.appspot.com URL-eken keresztül is.

Szólj hozzá!

Ingyenes online szervizkönyv

2014.01.07. 19:36 Valós Kilométer

2014.01.01-től az eddigi tagi funkciók ingyenesen elérhetőek a felhasználók számára is (adásvételi, publikus oldal, statisztika, bővített kalkuláció). A módosítások részleteiről lentebb olvashatsz.

Elérhető új extrák

Adásvételi szerződés generálása: Időnként szükség lehet arra, hogy a szervizkönyv vagy az adásvételi szerződés kinyomtatható állapotban is rendelkezésre álljon. Az adásvételi szerződésben a korábban megadott adatokat automatikusan kitöltjük (név, gyártmány, típus, alvázszám, rendszám, km óra állása), így eladáskor "csak" egy aláírás szükséges.

Publikus elérés: Másokkal is megosztaná adatait? Tagja online közösségeknek? Korábban is publikálta adatait (Totalcar-Népitélet vagy a CarStyling)? Több közösségi oldal foglalkozik autótuninggal vagy az adott autó típus megbizhatóságával. Ilyenkor jól jóhet, hogy az autó adatait csak egy helyen kell karbantartani, amit az összes oldalon megoszthatunk egy publikus hivatkozás megadásával. A megosztott járműadatok például ilyenek is lehetnek: Mitsubishi ColtHonda Civic

Statisztikák: Mennyit költött eddig autójára? A téli vagy a nyári időszak a költségesebb? Mennyit megy évente? Januárban vagy júniusban utazik többet? A jármű adatainál megadott bejegyzések alapján többféle statisztikát készítünk, amivel pontosítható a költségek és a futásteljesítmény elemzése a felhasználók számára.

Kalkulációk összehasonlítása: Az autóköltség kalkulátorban elvégzett eddigi számítások mostantól részletesen összehasonlíthatóak. A jobb oldali alsó példában a hitellel és hitel nélküli kalkulációk láthatók.

Továbbra is várom visszajelzéseiteket. Iratkozzatok fel az RSS feed-re, hogy ne maradjatok le az újdonságokról!

 

3 komment

Járműkeresés mobil eszközökről

2011.10.02. 06:45 Valós Kilométer

 

Már elérhető a Valós Kilométer mobiltelefonokra kidolgozott internetes kereső oldala a http://www.valoskilometer.hu/m oldalon, amelynek köszönhetően elérhetővé válik egy egyszerűbb (reklámmentes, fő- és oldalmenü nélküli) kereső felület.

Az oldalt egyre többen használják mobil eszközökről (iPhone, iPad, iPod, SonyEricsson Xperia X8), ezért az alvázszám és rendszám alapján történő keresést kibővítettük, így a járműkeresés szolgáltatás elérhető mobil eszközökre optimalizált felületen is. Ezáltal a jármű vétel előtti ellenőrzése gyorsabb és egyszerűbb lett. Az alvázszám dekóder most már az 1998-as vagy az előtti Honda, Opel, BMW, Audi, Toyota, Alfa, Citroen, Fiat, Ford járművekre is használható, de folyamatos bővítés alatt áll.

A blogbejegyzés folytatása a www.valoskilometer.hu-n

 

Szólj hozzá!

Alvázszám kereső

2011.09.27. 19:31 Valós Kilométer

Az alvázszámok a gépjárművek 17 (alfanumerikus) karakterből álló egyedi azonosítói. Visszafejtésükre nincs általánosan használható elv, mert a gyártók más karakterhelyen tárolják a típus, a gyártási év és egyéb jellemzők adatai, ráadásul ezek értékkészlete is eltérő.

Az EU-ban használt ISO 3779 kódolás szerint az alvázszám 3 részből áll: a gyártómű világkódja (1-2 vagy 1-3 hely), a jármű típusa és kivitele (4-9 vagy 4-11), és a sorszám (10-17 vagy 12-17). Az interneten található dekódolók többsége az amerikai szabvány szerinti alvázszámokat fejti vissza, és az európai modell számát érvénytelennek veszi. Ennek oka a két szabvány közötti eltérés, ami miatt az ellenőrző érték általában nem stimmel. Autója alvázszámának dekódolásához használja a járműkeresés szolgáltatást!

Dekódolás

Mit jelent a W0L000056S5111111-es alvázszám?

A blogbejegyzés folytatása a www.valoskilometer.hu-n

Szólj hozzá!

Címkék: alvázszám

Miért nő az autó törlesztője?

2011.09.11. 14:34 Valós Kilométer

 Ha az autónk törlesztőrészlete az egekbe szökik, annak több oka is lehet. A legkézenfekvőbb, hogy nem forintban vettük fel a hitelt és nőtt az árfolyam. A másik két ok a hitel kamatának és díjainak változása lehet, ami a forinthiteleket is érinti. Hogyan befolyásolja az autó értékvesztése a hiteltartozást?

Svájci hullámvasút az elmúlt 5 évben

Az árfolyamváltozással az eredetileg felvett hitelösszeg forintértéke is változott. A 140 Ft-os CHF árfolyam 240 Ft-ra emelkedése miatt egy eredetileg 3.000.000 Ft-os hitelből (3000000 / 140 = 21430 CHF) mára 5.143.000 Ft tőketartozás lenne (21430 * 240). Mivel egy 5 éves hitelnél a 3 év (a futamidő 60%-a) eltelte után már a tőke 50-55%-át visszafizettük volna, így mostanra már legalább 1.500.000 - 1.700.000 Ft-tal kevesebb lenne a tartozásunk. De mivel ezt az összeget nem az eredeti forintos hitelösszegből vonjuk le, így a tartozás megmaradt 3M Ft vagy annál több lett.

Svájci frank (CHF/HUF) árfolyam grafikon, elmúlt 5 év

A blogbejegyzés folytatása a www.valoskilometer.hu-n

 

Szólj hozzá!

Címkék: hitel kalkulátor

Autó fenntartási költségek

2011.09.04. 10:03 Valós Kilométer

Autóval olcsóbb, mint a BKV-val? Csak olajcsere kell és két évig nincs vele gond? Mennyit nyom a latba a kezdeti költség? Miért lesz egy átlag autó havi költsége akár 100.000 Ft?

Használt vagy új autó vásárlásnál sokszor csak a vételárat nézzük és hajlamosak vagyunk elfeledkezni az autó várható fenntartási költségeiről. Ám, ha ezeket figyelembe is vesszük, kimaradhatnak olyan kiadási tételek, amik azonnal nem jutnak eszünkbe, vagy ritkán kötjük közvetlenül az autó költségeihez. Mennyibe kerül valójában egy autó?

Ha azt vesszük alapul, hogy egy autót általában 5 évre veszünk, akkor érdemes az ezen időszak alatt felmerülő összes költséggel számolni. Az autóhoz kapcsolódó fenntartási költségek a vásárlásnál kezdődnek (kezdeti költségek). Ez rögtön egy olyan tétel, amivel az átlag autós nem számol, pedig ez akár az autó vételárának 1-20%-a is lehet. Az állandó költségeket akkor is ki kell fizetnünk, ha csak áll az autó, de bármikor szükség lehet rá. Az esetleges költségek nagysága erősen függ a használati szokásoktól, ez lehet akár 0 Ft is, de jellemzően havi 30-80.000 Ft-tal számolhatunk. Az extra költségek nem feltétlenül jelentkeznek átlagos használatnál, de érdemes őket figyelembe vennünk, mint felső határt.

Ha véleményed van, vagy lenne ötleted a Valós Kilométer oldal bővítésével kapcsolatban, kérlek, oszd meg velem!

A blogbejegyzés folytatása a www.valoskilometer.hu-n

 

Szólj hozzá!

Címkék: rendszám autó kalkulátor alvázszám szervizkönyv fenntartási

Elindult a valoskilometer.hu oldal

2011.08.30. 20:11 Valós Kilométer

A honlap célja a gépjárművek kilométeróra-visszatekerésének csökkentése egy egyszerűen kezelhető online szervizkönyv használatával. A járműtörténetet érintő bejegyzéseken kívül lehetőség van az megvásárolandó autó fenntartási költségeinek kiszámolására és összehasonlítására is.

Miért tekernek?

Trükkös eladók az autók kilométerórájának visszatekerésével befolyásolják a jármű elhasználódottságáról kapott képet, így egy sokat használt autót akár megkíméltnek is eladhatnak. Elvileg sok minden más jel is utal a jármű használatára (kormány, fékpedál, gumik, kapcsolók), de mivel ezek filléres kiadások a jármű vételárát tekintve, ezeket kicserélik (a km órát visszatekerik) és máris 10-20-30%-al többet ér az autó. 

Szolgáltatások

  • szervizkönyv
  • kalkulátor
  • alvázszám dekóder
  • adásvételi szerződés generálás
  • statisztikák 

Valós kilométer szervizkönyv

 

Ha véleményed van, vagy lenne ötleted a Valós Kilométer oldal bővítésével kapcsolatban, kérlek, oszd meg velem!

A blogbejegyzés folytatása a www.valoskilometer.hu-n

Szólj hozzá!

Címkék: rendszám autó kalkulátor alvázszám szervizkönyv fenntartási